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[1] This decision clarifies how to calculate the maximum amount of cover provided by the 

Earthquake Commission (EQC) to homeowners with fire insurance. 

 
Background 

 
[2] A D Ltd (A) had fire insurance from Tower Insurance Ltd (Tower) over a block of eight 

residential flats in Christchurch. 

 
[3] Those flats were damaged during the 22 February 2011 Canterbury earthquake and 

claims for the repair of that damage were made by A against EQC and Tower. 

 
[4] When EQC determined that the repair cost exceeded its maximum liability, it paid A 

$637,552.18. It now concedes that there was an error in its earlier calculations, admitting that 

the full entitlement should have been $707,452.52, leaving a shortfall owing of 

$69,900.34. 

 

[5] A does not accept either of the calculations made by EQC and claims that it's true 

entitlement (after deduction of the 1% excess) is $828,000. It says that the shortfall of 

$190,447.82 should be paid to it pending settlement of its claim with Tower and seeks interest 

on that sum under the Interest on Money Claims Act 2016. 

 
[6] Tower takes a neutral stance and has not participated in the exchange of submissions. 

 

Issue 

 
[7] The difference between the two sets of calculations, one by A and the other by EQC, 

has been caused by the parties using different statutory provisions to make those calculations: 

A uses section 18(1)(c) of the Earthquake Commission Act 1993 (the Act); EQC relies on 

s18(1)(b). 

 
Approach 

 
[8] This is an exercise in statutory interpretation in which I am required to ascertain the 

meaning of s 18 from its text and in the light of its purpose.1 To do this I will: 

 
 

1 Interpretation Act 1999, s 5(1). 



(a) examine the circumstances in which the Act was passed; 

 

(b) set out the full text of s 18 of the Act; 

 

(c) examine the structure of s 18; and 

 

(d) use that structure to calculate A's  entitlement. 

 

Legislative context 

 
[9] The Act, which came into force on 1 January 1994, replaced the Earthquake and War 

Damage Act 1944 and was intended "to make provision with respect to the insurance of 

residential property against damage caused by certain natural disasters."2 

 
[ 10] Broadly speaking, the Act was intended to reconstitute the Earthquake and War Damage 

Commission as the Earthquake Commission, phase-out cover by the Commission for non­ 

residential property, and remove coverage for war damage. Most significantly, however, it 

replaced indemnity cover with replacement cover; whereas the old Act had offered full 

indemnity cover to the amount specified in the fire insurance policy, the new Act offered 

replacement cover up to specified limits. The rationale behind this change is explained in the 

following passage from the speech made by the associate Minister of Finance (the Honourable 

Maurice McTighe) when he introduced the Bill to the house in December 1992: 

 
I should like to take this opportunity to elaborate on the reforms as they affect 

homeowners. Currently the maximum amount that the Commission pays out to a 

homeowner is the indemnity or market value of the property that is damaged in an 

earthquake or other disaster. In most cases the replacement cost of the home are much 

higher than its indemnity value. About 75% of New Zealand homes have an indemnity 

value of $85,000 or less, which means that under current arrangements 75% of claims 

against the Commission would be limited to $85,000. That requires homeowners to take 

out additional insurance to cover the total replacement value of the homes to meet the 

shortfall themselves. That is the old regime. 

 
Under the new proposal the Commission will pay homeowners a total replacement value 

of up to $100,000 plus Goods and Services Tax... A total of $112,500. It means that for 

most homes the cover that is offered by the Commission will in a majority of instances 

be fully sufficient to rebuild homes that are destroyed by earthquakes or other natural 

disasters. The value of improvements is generally about two thirds of the total value of 

residential property. 

 

 
 

2 Earthquake Commission Act 1993. 



I would also make it clear that in most disasters the underlying land will be unaffected. 

Thus the $112,500 figure should serve to protect the value of most home improvements. 

For many people the changes will do away with the need for top-up insurance cover. 

For many people the changes will reduce the level of private insurance that is required 

for total replacement. 

 
Section 18 of the Earthquake Commission Act 1993 

 
[11] Section 18 of the Earthquake Commission Act 1993 provides:3 

 
18 Residential buildings 

(1) Subject to any regulations made under this Act and to Schedule 3, where a person 

enters into a contract of fire insurance with an insurance company in respect of 

any residential building situated in New Zealand, the residential building shall, 

while that contract is in force, be deemed to be insured under this Act against 

natural disaster damage for its replacement value to the amount (exclusive of 

goods and services tax) which is the least  of- 

(a) if the contract of fire insurance specifies a replacement sum insured for 

which the building is insured against fire under that contract, the amount 

of that sum insured: 

(b) if the contract of fire insurance does not specify such a replacement sum 

insured but does specify an amount to which the building is to be insured 

under this Act, that amount: 

(c) the amount arrived at by multiplying the number of dwellings in the 

building (being the number determined in accordance with subsection (3)) 

by $100,000 or such higher amount as may be fixed from time to time for 

the purposes of this paragraph by regulations made under this Act. 

(2) An amount specified for the purposes of subsection (1)(b) shall not be less than 

the amount calculated by multiplying $1,000, or such higher sum as is fixed from 

time to time for the purposes of this subsection by regulations made under this 

Act, by the area in square metres of the residential building. Where a contract 

specifies a lesser amount, the amount specified is deemed to be the amount 

calculated by multiplying $1,000 or such higher sum as is fixed from time to time 

for the purposes of this subsection by regulations made under this Act, by the area 

in square metres of the residential building. 

(3) For the purposes of subsection (l)(c), a residential building is deemed to comprise 

1 dwelling unless the existence of a higher number of dwellings in the building is 

disclosed to the insurance company at the time that the contract of fire insurance is 

entered into. 

 
Analysis of the section 

 
[12] Section 18 of the Act provides every owner of a residential building that is insured for 

fire with an assurance that their building will be insured with EQC in the event of a natural 

disaster. 

 
 

3 
Now repealed, applicable to the date of the event. 



[13] Section 18(1) sets out the basic parameters of that cover. Limits are placed on EQC's 

liability in respect of each individual claim to limit its exposure in the event of a major disaster. 

In no case will EQC be liable on any one claim for more than $100,000.4 Where there are 

different methods of calculating liability under the Act, cover is limited to the lowest of the 

various options. 

 
[14] Those different methods of calculating EQC's liability under the Act are detailed in  

s 18(1)'s three sub-paragraphs as follows: 

 
(a) the amount specified in the policy for replacement fire insurance cover; 

 

(b) the amount specified in the insurance policy for natural disaster cover if (a) does 

not apply; and 

 
(c) $100,000 for every dwelling covered by the policy. 

 

[15] Because EQC's liability under the Act is the lesser of those three alternatives, and 

because that liability can never exceed $100,000, s 18(1)(a) and (b) only apply if the specified 

sums mentioned in them are less than $100,000. 

 
[16] It should be noted that s 18(1)(a) only applies if the specified figure is for replacement 

cover; if it is for indemnity cover, then s 18(1)(c) applies instead. 

 
[17] More unusually, because s 18(1)(b) applies only when s 18(1)(a) does not, if the fire 

insurance policy specifies separate sums for both fire insurance and natural disaster damage, 

the amount of natural disaster cover will be the amount specified for fire insurance. This could 

lead to some strange results: 

 
(a) if the policy fixes fire replacement cover at $90,000 and natural disaster cover at 

$95,000, then cover for natural disaster damage under the Act will be for 

$90,000; 
 

 

 

 

 
 

4 All sums mention ed in this decision are exclusive of GST. 



(b) if the policy fixes fire replacement cover at $95,000 and natural disaster cover 

at $90,000, then cover for natural disaster damage under the Act will be for 

$95,000; 

 

(c) if the policy fixes fire replacement cover at $120,000 and natural disaster cover 

at $95,000, then cover for natural disaster damage under the Act will be for 

$100,000.5 

 

[18] Although s 18(1)(b) enables homeowners to nominate their own level of cover under 

the Act, s 18(2) prevents them nominating a sum less than the amount calculated by multiplying 

the area of the building in square metres by $1,000. Moreover, this option is not effective if that 

calculation exceeds $100,000. This option, therefore, is only open to those insuring a residential 

building smaller than 100 m2
• 

 
[19] This relationship between the area of the building and the maximum cover is probably 

no coincidence. If the $1,000 per square metre mentioned in s 18(2) was a 1992 estimate of the 

cost of re-building (and my recollection is that this is possible), then full cover was being 

offered when the Act was passed to those whose homes were 100 m2 or less, leaving those with 

larger or more expensively designed homes requiring top-up natural disaster cover from their 

private insurers. That appears to be consistent with the comments made by the Associate 

Minister of Finance referred to above on the introduction of the Bill in 1992. 

 
[20] It is interesting to note in this context that the explanatory note to the Earthquake 

Commission Amendment Bill 2019, when referring to increasing the build-cost rate from 

$1,000 to $2,500 per m2
,  states:6 

 
The build-cost rate is designed to reduce under-insurance by requiring that the value of 

a property for the purposes of insurance under the Act is not less than the specified 

minimum value per square metre. 

 
[21] After taking all that into account, I consider that the purpose of s 18, when enacted, was 

to: 

 
(a) limit EQC's exposure in the event of a major natural disaster; and 

 
5 Because (b) doesn't apply and (c) is lower than (a). 
6 
Earthquake Commission Amendment Bill 2018 {37-1) (explanatory note) at 4. 



(b) provide enough cover from the State to: 

 

(i) repair natural disaster damage suffered by modest homes; or 

 

(ii) contribute significantly towards the costs incurred by those with better 

homes. 

 
[22] With that in mind, I consider that the purpose of s 18(2) is to prevent homeowners from 

nominating an unrealistically low figure for natural disaster cover which might inhibit their 

ability to repair or replace their home. 

 
[23] Inflation may have impeded the effectiveness of this policy, but the recent amendments 

have certainly gone some way towards rectifying that. 

 
Calculating A's entitlement 

 
[24] A's cover under the Act is best explored by examining each of the sub-paragraphs in s 

18(1) to see whether they apply, and, if they do, making appropriate calculations to determine 

which alternative produces the lowest amount. 

 
[25] Section 18(1)(a) only applies if each of A's fire insurance policies specifies a 

replacement sum. All eight policies of fire insurance with Tower are for "full replacement 

value" and do not specify a replacement sum. A and EQC agree that this option does not apply. 

 
[26] Section 18(1)(b) only applies if A's fire insurance policies do not specify a replacement 

sum but does specify an amount for which the building is to be insured under the Act. A says 

that this option does not apply; EQC says that it does but does not explain why. 

 
[27] Certainly, both agree that the fire insurance policies do not specify a replacement sum 

(hence their agreement that the first option does not apply) so, for this option to apply, EQC 

must believe that the policies specify "an amount to which the building is to be insured under 

[the] Act." I am unable to understand how they have arrived at this conclusion, as the only 



reference in the policies to cover is "full replacement value" without any figure being stipulated 

that might limit the amount to which the building is insured under the Act. 

 
[28] EQC's method of calculation involves multiplying each square metre of the flat by 

$1000, presumably in reliance on s 18(2). Although there has been an interesting debate 

between EQC and A about whether the area of the flat includes the area of the garage, nothing 

turns on it. Subsection (2) involves a comparison between a sum specified in the policy and the 

product derived from multiplying the area of the flat by $1,000, but I am unable to see the 

relevance of this calculation when there is no specified figure with which to compare it. 

 
[29] I find that there is nothing in any of the A policies with Tower that would cause A's 

cover under the Act to be limited by s 18(1)(b). 

 
[30] The only sub-paragraph that applies, therefore, is s 18(1)(c), under which the amount 

of cover is calculated by multiplying the number of dwellings in the building by $100,000. As 

each of the eight policies held by A with Tower relates to only one flat, the amount payable under 

each policy is $100,000 plus GST, making a total due by EQC to A of $828,000, of which 

$190,447.82 is outstanding. 

 
Interest 

 
[31] Before I determine whether interest is payable under the Interest on Money Claims Act, 

I require submissions from both EQC and A which should address whether an award of interest 

should be made, and if so, the date from which it should run. 

 
[32] I direct, therefore, that: 

 

(a) A's submissions are to be filed by 31 January 2020; 

 

(b) EQC's submissions in reply are to be filed by 14 February 2020; and 



 

 

 

(c) A's response is to be filed by 21 February 2020. 
 

 

 
 

 

C P Somerville 

Chair 

Canterbury Earthquakes Insurance Tribunal 

 

 

 

 

 
 


